Sohealthy

Czy zdarzyła ci się kiedyś sytuacja, że nie zdążyłeś zrobić zakupów, a w lodówce został Ci karton mleka, keczup i kawałek marchewki, który pamięta lepsze czasy? Wtedy na pewno przeszło ci przez myśl zamówienie pizzy… A przecież chcesz odżywiać się zdrowo. No tak, ale kupowanie świeżych warzyw czy owoców co dwa dni w obecnym czasie nie wchodzi w grę. Co zatem zrobić, żeby zawsze mieć dobrze wyposażoną kuchnię i nie martwić się, że produkty się popsują? W tym wpisie przeczytasz, w co powinieneś się zaopatrzyć, żeby w każdej chwili wyczarować zdrowy obiad, lub przekąskę 

 

 

  • Różne rodzaje kasz i ryżu

 

 

Kasze są podstawą wielu dań. Dzięki dużej zawartości błonnika i węglowodanów złożonych są sycące, pożywne i dają mnóstwo energii. W zależności od rodzaju, możemy stosować je zarówno do tradycyjnych dań obiadowych jak i deserów, ciast i podwieczorków.

 

  • Kasza gryczana (palona/niepalona): dobra jako dodatek do gotowanych lub smażonych warzyw, surówek i dań głównych. Można ją również wykorzystać do stworzenia pysznych kotlecików warzywnych, ponieważ świetnie zlepia ze sobą różne składniki. 
  • Kasza jaglana: jedna z bardziej uniwersalnych i ostatnio coraz bardziej popularnych kasz. Nadaje się do sałatek, placków, do serwowania z wytrawnym obiadem, a nawet budyniów, ciast bez pieczenia, czy zdrowych ciastek. 
  • Kasza manna: każdy z nas pamięta z dzieciństwa kaszę manną na śniadanie. Ugotowana na mleku roślinnym, z dodatkiem domowego syropu owocowego będzie idealnym lekkim posiłkiem, który doda energii i nasyci na parę godzin. 
  • Kasza kuskus: drobna kasza, która ma wiele zastosowań w kuchni, można ją gotować na kilka sposobów i podawać z ulubionymi dodatkami. 

 

Oczywiście to tylko niektóre rodzaje kasz, polecamy spróbować również innych, ponieważ każda ma inne właściwości, teksturę i niepowtarzalny smak. Oczywiście dla osób, które nie jedzą glutenu najlepsza będzie kasza jaglana, gryczana, lub komosa ryżowa. 

 

Do zakupu ryżu nikogo nie trzeba namawiać, bo każdy i tak ma go w swojej szafce. Dzięki delikatnemu smakowi nadaje się praktycznie do wszystkiego. Oczywiście w zależności od rodzaju będzie on miał inne właściwości lub wartości odżywcze: do potraw takich jak risotto czy sushi będziemy używać specjalnego ryżu. Natomiast jako dodatek do warzyw lub kotletów sojowych sprawdzi się ryż brązowy lub basmati ugotowany z dodatkiem przypraw. 

 

 

  • Siemię lniane i inne nasiona

 

 

Siemię lniane, czyli nasiona lnu, to coś, co każdy powinien mieć w swojej diecie. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego serca. Wystarczy je zmielić, lub rozgnieść w moździerzu i dodać do koktajlu, owsianki, kanapek, lub sałatki. Jeśli dodamy do niego gorącą wodę, lub zagotujemy, powstaje gęsta ciągnąca się substancja, która będzie doskonała jako zamiennik jajek dla wegan i alergików. Poza tym, że świetnie sprawdza się w kuchni, można zrobić z niego również maskę do włosów, która dzięki zawartym w nim tłuszczom poprawi ich kondycję. W sieci znajdziesz również sporo przepisów na domowe maseczki z siemienia lnianego. 

 

Pestki z dyni, słonecznik, sezam i inne nasiona również mogą być doskonałym uzupełnieniem naszej diety. Podprażone na suchej patelni są dobre do sałatek i dań wytrawnych. Można je dodawać do domowego chleba, wypieków i owsianki. 

 

 

  • Mąki

 

 

Mąka nie wszystkim kojarzy się ze zdrowym odżywianiem: białe pieczywo, pizza, słodkie ciastka są przecież zrobione z mąki. Ale biała, wysoko przetworzona mąka pszenna to wcale nie jedyny rodzaj mąki. Mąkę można robić z różnych ziaren zbóż i innych roślin. Oczywiście różnią się one typami i w zależności od potrzeb wybierzemy inny typ. Wartości typu mąki pszennej wahają się od 0 do 3000. 

 

Im większy numer, tym więcej znajdziemy w niej składników mineralnych. Mąka pszenna typu 0 to najdrobniej zmielona, bardzo przetworzona mąka, którą stosuje się przy pieczeniu tradycyjnej pizzy. Do chleba razowego nadaje się mąka typu 2000.Chleb na domowym zakwasie z razowej mąki jak najbardziej może być elementem codziennej, zdrowej, zbilansowanej diety. Oprócz najbardziej popularnej, pszennej, mamy również mąkę orkiszową, żytnią, gryczaną, owsianą, a także kukurydzianą, kokosową, czy jaglaną dla osób, które nie jedzą glutenu. 

 

 

  • Strączki

 

 

Warzywa strączkowe są jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom, nadają się do pakowania w puszki i suszenia, bez utraty swoich wartości odżywczych. Są bogate w białko, więc idealnie uzupełniają diety wegetariańskie. Są bardzo sycące i bogate w błonnik. Idealnie nadają się do dań z kaszą, ryżem, lub makaronem. Do czego jeszcze można użyć warzyw strączkowych? 

 

  • Cieciorka w puszce: woda z puszki lub słoika cieciorki (aquafaba) nadaje się do ubijania i w wielu przypadkach może z powodzeniem zastąpić białko jaja kurzego. Warzywo natomiast świetnie nadaje się do zrobienia chrupiącej przekąski po usmażeniu lub upieczeniu. Oczywiście nie możemy zapominać o hummusie, który jest przepysznym i zdrowym dodatkiem do pieczywa, świeżych warzyw, lub dań głównych. Poza tym można z niej robić doskonałe kotlety warzywne. 

 

  • Różne rodzaje fasoli: fasole idealnie nadają się do zup, sałatek, dań kuchni meksykańskiej, a nawet… deserów! Czerwona fasola w Azji jest dodawana do słodkich drożdżówek, a na kreatywnych blogach kulinarnych, autorzy podpowiadają nam, jak wyczarować z niej ciasta. Spróbujesz? 

 

  • Soczewica zielona/czerwona: idealna do kaszy i sałatek. Można z niej zrobić przepyszne nadzienie do pierogów, dodatek do sosu pomidorowego i spaghetti. Nadaje się też do robienia past kanapkowych. 

 

 

  • Płatki owsiane

 

 

Pierwsze skojarzenie z płatkami owsianymi, to dla wielu osób bezsmakowa, szara, kleista breja, jaką podawano im w dzieciństwie. Mowa oczywiście o owsiance. Czy zawsze musi taka być? Niekoniecznie! Jeśli dodamy do niej kakao lub gorzką czekoladę, ulubione owoce, bakalie i nasiona, może stać się naszym ulubionym śniadaniem. Jeśli nie lubisz owsianki na ciepło, możesz po prostu zalać suche płatki mlekiem roślinnym i odstawić na noc do lodówki. 

 

Płatki owsiane są też podstawą zdrowych przekąsek, wypieków, a namoczone mogą być również składnikiem naleśników lub gofrów. Można z nich w prosty sposób zrobić mleko owsiane, które nada się do zagęszczenia zupy, lub do gorącego kakao. 

 

 

  • Suszone owoce

 

 

O tym, że owoce są jednym z elementów zdrowej diety, nie trzeba chyba wspominać. A co z owocami suszonymi? Ponieważ są pozbawione wody, mają większą kaloryczność w 100g niż owoce świeże. Są również bogate w błonnik i minerały. Możemy ich użyć do owsianki, wypieków, jako samodzielną przekąskę, lub składnik ciast bez pieczenia. Doskonale zaspokajają głód na słodycze, więc zdecydowanie pomogą utrzymać dietę. Jednak warto czytać składów i uważać na siarczany, które niestety znajdą się w wielu opakowaniach. 

 

 

  • Orzechy i masła orzechowe

 

 

Orzechy są dobrym źródłem zdrowych tłuszczy i kalorii, są więc dobre dla sportowców. Są także doskonałą przekąską, dodatkiem do śniadania, sałatek, wypieków oraz deserów. W formie masła są bardzo smaczne do kanapek oraz dodatek do koktajli. 

 

Najzdrowsze są oczywiście te w łupinkach, ponieważ są najmniej przetworzone. Oczywiście obrane orzechy też będą zdrowe. Jedyne czego powinniśmy unikać, to soli i smażonych orzechów, ponieważ te rzeczy lepiej ograniczać w diecie. 

 

Podsumowanie

 

Kiedy nie możesz pozwolić sobie na codzienne kupowanie świeżych produktów, zdrowa dieta może być wyzwaniem. Jednak dzięki towarom suchym, zapakowanym w odpowiednich warunkach, możemy łatwo urozmaicić sobie dietę. Oczywiście wymienione rzeczy to tylko niektóre ważne elementy codziennego odżywiania, więc pamiętaj, żeby co jakiś czas zaopatrywać się też w inne produkty, jak np. świeże warzywa i owoce, mleka roślinne w kartonach, grzyby, przyprawy i inne.